Warmtepomp

Wat is een warmtepomp?

Met de aankomende transitie, waarbij we grotendeels of zelfs helemaal van het gas af gaan, is de warmtepomp een belangrijke installatie om dat te realiseren. Een warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht of aan de grond en geeft deze binnen weer af. In feite kun je een warmtepomp vergelijken met een koelkast. Een koelkast onttrekt warmte aan de binnenkant van de koelkast en geeft deze warmte aan de achterkant van de koelkast weer af. Een warmtepomp doet hetzelfde en gebruikt elektriciteit voor dit proces. Wij installeren warmtepompen voor zowel nieuwbouw als  bestaande bouw. Bij een warmtepompsysteem hoort lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming en convectoren. Ook warm tapwater wordt door de warmtepomp gegenereerd. Het onderhoud aan een warmtepompinstallatie is gering, omdat er geen verbranding plaatsvindt, zoals bij een cv-ketel. Er valt onderscheid te maken tussen twee soorten warmtepompen; de water-water warmtepomp en de lucht-water warmtepomp.

_DSC6112
PHOTO-2019-05-01-15-31-16 liggend

Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt warmte aan de grond en geeft deze binnen af. Voor een optimale werking, wordt er een diepe bron in de grond geslagen. Des te dieper de bron is, des te warmer de temperatuur, waardoor een diepere bron efficiƫnter en zuiniger werkt. Het voordeel van een water-water warmtepomp, is dat deze niet afhankelijk is van de buitentemperatuur. Het rendement van deze warmtepomp is dus gegarandeerd, ook op koude dagen. In de zomer wordt de bron gebruikt om het huis te koelen. Een water-water warmtepomp vraagt een grotere investering dan andere typen warmtepompen, omdat de bron geslagen moet worden.

Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp onttrekt, door middel van een buitenunit, warmte aan de buitenlucht en geeft deze af aan een koudemiddel. Het koudemiddel geeft de warmte vervolgens af aan de lage temperatuurverwarming. Een lucht-water warmtepomp heeft meer energie nodig om op de koudere dagen de warmte uit de buitenlucht te halen. Dat betekent dat er op koudere dagen meer energie wordt verbruikt met een lucht-water warmtepomp. Echter levert de lucht-water warmtepomp met een buitentemperatuur van onder de nul graden, nog steeds een goed rendement. Met het zachte klimaat in Nederland betekent dit dat een lucht-water warmtepomp uitstekend bij ons klimaat past. Doordat er bij een lucht-water warmtepomp geen bronboring nodig is, is de investering voor een lucht-water warmtepomp lager dan bij een water-water warmtepomp.

Vragen of offerte?

Heeft u vragen over warmtepompen of wilt u vrijblijvend een offerte ontvangen, neem dan contact met ons op.

Cookies

Op deze site gebruiken wij cookies.